Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
κιν.: +30 6970 157277
email: info@iatrodikastis.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 6. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ιατρική Αμέλεια¨ από Κέντρο Αισθητικής-Θερμικό έγκαυμα

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, μετην ιδιότητα μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής-Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Νέας Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αρ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος της κας Μ.Χ. του Ι., 40ετών, Δημ.Υπάλληλος, εξέτασα την ίδια προκειμένου να αποφανθώ για τον βαθμό και την βαρύτητα της σωματικής βλάβης που υπέστη κατά την προσπάθεια αδυνατίσματός της στο Κέντρο Αισθητικής-Αδυνατίσματος-Αποτριχώσεως « Metabolism », Υποκατάστημα  Λ..
Η κα Χ.Μ., την 7η Ιουνίου 2000 υπέστη θερμικό έγκαυμα 2ου και 3ου βαθμού του δέρματος στην περιοχή του υπογαστρίου αποτόκου ακτινοβολίας διαστάσεων περίπου:
Α. 10χ3εκατοστών του μέτρου και
Β. 3χ3εκατοστών του μέτρου.
Σήμερα, έχει πλέον επουλωθεί η αρχική βλάβη, όμως παραμένει στην θέση του εγκαύματος δύσμορφος υπερτροφική ρικνωτική ουλή των αυτών διαστάσεων περίπου, η αναδιαμόρφωσις της οποίας είναι ακόμη εν πλήρη εξελίξει και ενδεχομένως να επέλθει χειροτέρας μορφής αναδιάπλαση του κολλαγόνου ιστού της ουλής. Από ιστοπαθολογικής απόψεως, η φάσης αυτή της αναδιαμορφώσεως διαρκεί πάρα πολύ, ακόμη και πάρα πολλά χρόνια. Η εξέλιξη αυτή ίσως μπορεί να επηρεασθεί, να αντιμετωπισθεί θεραπευτικός.
Οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή και αν γίνει θα παραμείνει πάντοτε δύσμορφος ουλή και το δέρμα δεν θα επανέλθει ποτέ στην αρχική του εμφάνιση (κατάσταση).
Οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή (πλαστική χειρουργική ή Laser κ.α.) και οσονδήποτε επιτυχείς και αν είναι δεν μπορεί να εξαφανίσει τα κατάλοιπα του εγκαύματος. Πέραν δε των υποκειμένων ενοχλημάτων θα υπάρχουν πάντα αντικειμενικώς και αισθητικώς οι κακώσεις (βλάβη) του δέρματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η παθούσα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ένδυμα μπάνιου («μαγιό») τύπο της αρεσκείας της ή της εκάστοτε μόδας λόγω της υποχρεώσεώς της να καλύπτει την περιοχή της κοιλίας της.
 Αφού έλαβα υπ'όψιν μου τις φωτογραφίες (α+β) που μου προσκόμισε στο γραφείο μου και την μακροσκοπική εικόνα που διαπίστωσα, σε συνδυασμό με την βιβλιογραφική ενημέρωση και σε συσχετισμό με το ερώτημα που μου ετέθη, προκύπτουν συνοπτικώς τα ακόλουθα μετά από αναφερόμενο συμβάν στις 7-6-2000.
Το θερμικό έγκαυμα («το κάψιμο») προκαλείται όταν επιδράσει συγκεντρωμένη θερμότητα κατευθείαν πάνω στο δέρμα οπότε οι ιστοί υφίστανται χαρακτηριστικές βλάβες.
Κατά την εξέταση κάθε εγκαύματος θα πρέπει να καθορισθεί:
 α) ο βαθμός, β) η έκταση, γ) το είδος της θερμότητας που το προξένησε. Η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που θα απορροφήσει το δέρμα, που θα επιδράσει στο δέρμα, είναι ανάλογος της θερμοκρασίας της θερμικής πηγής, από την έκταση και την διάρκεια της επαφής. Συνεπώς, ανάλογος θα είναι και η βαρύτητα της σωματικής βλάβης.
Τα εγκαύματα, αναλόγως με το βάθος της βλάβης διακρίνονται σε βαθμούς:
Πρώτου βαθμού: Η εγκαυματική βλάβη περιορίζεται μόνον στην επιδερμίδα απλή κοκκινίλα του δέρματος. Χαρακτηριστικό τυπικό παράδειγμα είναι το απλό έγκαυμα του ήλιου.
Δευτέρου βαθμού: Λέγεται το έγκαυμα όταν σχηματισθούν και φυσαλίδες (φουσκάλες).
Τρίτου βαθμού:Στο έγκαυμα του τρίτου βαθμού η βλάβη περνάει την βασική στιβάδα της επιδερμίδας και προχωρεί στο χόριο (δηλαδή στον συνδετικό λιπώδη ιστό) όπου υπάρχουν αγγεία, νεύρα, αδένες και θύλακες τριχών. Προκαλεί πλέον έλκωση και η επούλωση γίνεται με συνδετικό ιστό.
Βαρύτερη βλάβη των ιστών είναι η απανθράκωση.
Στα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού η αποκατάσταση είναι πλήρης, ολική. Στο έγκαυμα τρίτου βαθμού η αποκατάσταση μένει ουλή στο δέρμα. Στην απανθράκωση μπορεί να γίνει ακρωτηριασμός, αν το άτομο επιζήσει. Η φλεγμονή γενικώς χρειάζεται περίπου 3-5μέρες. Η επιθηλιοποίηση στο δέρμα απαιτεί περίπου 12μέρες. Εάν ο σχηματισμός της ουλής στο δέρμα χρειάζεται τουλάχιστον 21μέρες, συνήθως ένα (1) περίπου μήνα, η οποία και παραμένει δια βίο.
Πολλοί παράγοντες προάγουν ή επιβραδύνουν, καθυστερούν την επούλωση μιας κακώσεως στο δέρμα εκτός βέβαια από τους της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου. Βασικό στοιχείο όμως είναι η έκταση, ο βαθμός και το είδος της κακώσεως (σωματικής βλάβης).

 

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α

 Από όλα τα ανωτέρω στοιχεία ως και την διεθνή βιβλιογραφία τεκμηριώνεται, ότι η κα Χ. Μ. υπέστη έγκαυμα την 7η Ιουνίου 2000 με κατάλοιπο μόνιμες εκτεταμένες δύσμορφες ουλές, οι οποίες είναι μη αντιστρέψιμες βλάβες στο δέρμα της και από αισθητικής απόψεως βαρεία σωματική βλάβη.-

 

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης

Ειδικός Ιατροδικαστής

Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών