Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
κιν.: +30 6970 157277
email: info@iatrodikastis.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 25. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-παράλυση προσωπικού ν. απο `non lege artis` ιατρών ΓναΘοπροσ.Χειρ-κής κλινικής Νοσ.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

       Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος- Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος του κ. Ε. Μ. του Ι., κατοίκου Χ. Κρήτης, οδός Σ. αρ. 3., ετών 64, ανάπηρος, γνωμοδοτώ στο ακόλουθο ερώτημά του τα ακόλουθα:

  • εάν αν οι ιατρικές πράξεις που έλαβαν χώρα ύστερα από την εισαγωγή και νοσηλεία του Ε. Μ., στο Νοσοκομείο µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶ του Τμήματος Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, διέπονταν από την διεθνώς επικρατούσα ιατρική δεοντολογία και πρακτική (lege artis), ή ευρίσκονταν σε αντίθεση με αυτήν (non lege artis) καθώς επίσης
  • αν υπήρξαν παραλείψεις εκτέλεσης ιατρικώς δεοντολογικών, και απαραιτήτων για την υγεία και, κυρίως, πράξεων, από πλευράς των θεραπόντων ιατρών του θα είχε αποτραπεί η πάρεση του προσωπικού νεύρου αριστερά ή τουλάχιστον θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση;
  1. και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη & την τέχνη σας.

 

Πιστοποιητικά που έλαβα υπ΄ όψιν μου Πρωτότυπα ή σε Φωτοτυπίες:

  • Η με αρ.πρωτ. 38773/5-7-20..Εισαγγελική εντολή-Τμήμα ακροάσεων Προς το Νοσ/μείο µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶ του Τμήματος Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΓΙΑ χορήγηση φακέλου νοσηλείας.  
  • Όλα τα μνημονευθέντα έγγραφα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο κ. Ε. Μ. πέραν της στενώσεως Μ.Δ. Ο4-Ο5 διαγνωσμένη από τις 22-10-20..  από τον μήνα Ιούνιο 20.. εμφανίζει διογκωμένους λεμφαδένες στην ΑΡ τραχηλική χώρα ΄ψηλαφητές΄ σκληρόφορφες μάζες που με αντιβίωση δεν πέρναγαν και ο κ. Σ.-ιατρός Παθολόγος Χ. ζήτησε να γίνει Αξονική Τομογραφία τραχήλου-άνω κάτω κοιλίας & θώρακος. …
-. Στις 1-9-20.. έγινε στο ΙΑΤΡΙΚΟ Χ. ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΜΕ γ-CAMERA, ΠΟΡΙΣΜΑ:

«Εκ του γενομένου σπινθηρογραικού ελέγχου του θυρεοειδούς παρατηρείται αύξηση των ορίων του αδένος με ασθενή και ανομοιογενή καθήλωση του ραδιοισοτόπου εις τον αδένα (Λήψις ιωδιούχων σκευασμάχων?.)».
-. Στις 27-9-20.. έγινε ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Τραχηλικού λεμφαδένα, ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Παρατηρείται: «λεμφαδένας με διήθηση από αδενοκαρκίνωμα αποτελούμενο από σωληνώδεις βλάστες με κατά θέσεις κεντρική νέκρωση, για την εντόπιση της πρωτοπαθούς εστίας του οποίου συνιστάται περαιτέρω κλινικοεργαστηριακός έλεγχος.».
-.    Στις 4-10-20.. έγινε Ανοσοιστοχημεικός έλεγχος κ. Σ., έδειξε: «FNA= υπερπλαστικός όζος αρ. λοβού θυρεοειδούς αδένος, θυρεοσφαιρίνη ορού= κ.φ.».
-. Στις 6-10-20.. πραγματοποιήθηκε Αξονική Τομογραφία Ρινός και Παραρρινίων κόλπων στο ΙΑΤΡΙΚΟ Χ. από τον Ιατρό Γ.Ζ.: «ΕΥΡΗΜΑΤΑ: Εντύπωση στην παρούσα εξέταση προκαλεί η παρουσία παθολογικά διογκωμένων λεμφαδένων 1,2 - 1,5 εκ. στην αριστερή εν τω βάθει τραχηλική χώρα ενώ μικρότεροι λεμφαδένες διακρίνονται και στην σύστοιχη υπογνά- θειο χώρα. Προβάλλει ανομοιογενές συμπαγές μόρφωμα επί τα εντός της αριστερής παρωτίδος, όπισθεν της γωνίας της σύστοιχης κάτω γνάθου, με ασβεστώσεις και άλλα απεικονιστικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ενεργό νεοπλασία της περιοχής α' παθούς ή β' παθούς αιτιολογίας και που πάντως χρήζει περαιτέρω κλινικοεργαστηριακής συνεκτίμησης, θα βοηθήσει... Ο ΙΑΤΡΟΣ Γ.Ζ.».
-. Στις 19-10-20.. εισήχθη  στο Τμήμα Στοματικής & ΓναΘοπροσωπικής Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶.
-. Στις 31-10-20.. το ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ εργαστηρίου του νοσοκομείου µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶, έδειξε: «δεν παρατηρούνται ευρήματα συμβατά με δευτεροπαθείς οστικές εντοπίσεις…».

-.  Στις 31-10-2006 η Ιστολογική εξέταση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶ της Δ.Π.Αναπλ.Δ/ντρια, δείχνει:  «Καρκίνωμα περιοχής παρωτίδος μδ 1,8εκ. Αδενοκαρκίνωμα από τους πόρους σιελογόνου αδένος (παρωτίδα) υψηλής κακοήθειας ηθμοειδές αδενοκαρκίνωμα των πόρων. Συνοδές νεκρώσεις τύπου COMMEDOτου καρκινώματος. Επέκταση στην περιοχή της παρωτίδας με εστίες στον περιβάλλοντα λιπώδη και γραμμωτό μυϊκό ιστό (10/42 τραχηλικούς λεμφαδένες). Έμβολα αγγειακά. Περινευριδιακή διήθηση...».  

-.  Στις 31-10-20.. έγινε Εγχείρηση από τον Ν.Π.-Δ/ντή στην ΓΝΘ/Χ-κή κλινική του νοσοκομείου µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶, για: «Ca αρ. παρωτίδας. Ολική παρωτιδεκτομή αρ. με θυσία του προσωπικού νεύρου και τροποποιημένη ριζική τραχηλική εκσκαφή (αρ)». Εξιτήριο στις 2-11-2006, εδόθησαν οδηγίες.
-. Στις 31-10-20.. μεταφέρθηκε στην ΚΕΘ (Μ.Α.Φ.) κλινική του νοσοκομείου µΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¶ για περαιτέρω νοσηλεία έως τις 2-11-20...
 -.  Στις 6-2-20.. στον ΟΜΙΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, το ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της κας Θ.Α.-Ογκολόγου/Ακτινοθεραπεύτριας, αναφέρει: «Υπεβλήθη σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της αριστερής παρωτίδας μετά από χειρουργική αφαίρεση και σύστοιχο λεμφαδενικό καθαρισμό. Παραπέμπεται στους θεράποντες ιατρούς του για περαιτέρω αγωγή και παρακολούθηση.».

-.  Στις 14-9-20.. στην ΙΑΣΙΣ α.ε. Χ. ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ κ.α. ο ιατρός-Ακτινοδιαγνώστης Ν.Σ., αναφέρει:  «
 14-10-20.. Μαγν.τομογρ. τραχήλου-σπλαχνικού κρανίου.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

  • Αναφερόμενο ιστορικό χειρουργηθείσας εξεργασίας αριστερού παρωτιδικού αδένα.
  • Ελέγχεται παθολογική υψηλή ένταση σήματος σε Τ2 προσανατολισμού ακολουθίες στις μυϊκές ομάδες των κροταφίτη, μασητήρα, έξω και έσω πτερυγοειδών μυών αριστερά με παθολογικό εμπλουτισμό μετά την ε.φ. χορήγηση σκιαγραφικής παραμαγνητικής ουσίας.
  • Δεν αναγνωρίζεται σαφώς περιγεγραμμένη αλλοίωση με παθολογική ένταση σήματος και παθολογικό εμπλουτισμό μετά την ε.φ. χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, ενδεικτικό υπολειμματικής νόσου ή τοπικής υποτροπής.
  • Αναγνωρίζονται ολιγάριθμοι μη παθολογικά διογκωμένοι.».

-. Στις 25-2-20.. στο  Γ.Ν.Χ. ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ - Α/Τ Δ/ντής Γ.Ζ., η ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ, αναφέρει:   «ΕΥΡΗΜΑΤΑ: Επανελέγχεται η γνωστή ευρεία μετεγχειρητική-μετακτινική εικόνα στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα, με αφαίρεση των ανατομικών δομών στην περιοχή (αριστερής παρωτίδος - υπογνάθιου αδένα- στερνοκλειδομαστοειδούς - μασητήρος - λεμφαδένων -σφαγίτιδος κ.λ.π.), που εμποδίζουν την λεπτομερή αξιολόγηση,… Διακρίνονται οριακά διογκωμένοι λεμφαδένες παρά τον δεξιό υπογνάθιο αδένα όπως και υπογλώσσιοι (μεταφλεγμονώδης-μετακτινική αντίδραση;). Αναγνωρίζονται επίσης ευρήματα αριστερής χρόνιας μέσης ωτίτιδος - σύστοιχης μαστοειδίτιδος.».

-. Στις 18-5-20.. στην ΙΑΣΙΣ α.ε. Χ. η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ο ιατρός-Ακτινοδιαγνώστης Κ.Φ., αναφέρει: «ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

  • Μετεγχειρητικές αλλοιώσεις και ευρήματα αριστερής παρωτιδεκτομής.
  • …Συνυπάρχει λιπώδης εκφύλιση στους παρακείμενους μύες του αριστερού υποκροτάφιου βόθρου (κυρίως στον έσω και έξω πτερυγοειδή μυ, τον αριστερό κροταφίτη και μασητήρα μυ). Η λιπώδης εκφύλιση των ανωτέρω μυών που συσχετίζεται και με μετρίου βαθμού παθολογική πρόσληψη μετά την χορήγηση σκιαγραφικού, αποδίδεται σε απονεύρωση των ανωτέρω μυών λόγω της προαναφερθείσας εξεργασίας, που εκτείνεται κατά μήκος του τριδύμου νεύρου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

    • - Παρατηρείται ατρακτοειδούς σχήματος χωροκατακτητική εξεργασία στην ανατομική πριοχή του αριστερού κολπώματος του Meckel όπου και εντοπίζεται το γασέρειο γάγγλιο. Η εξεργασία εκτείνεται διαμέσου του ωοειδούς τρήματος εξωκρανιακά και αποδίδεται σε δευτεροπαθή εντόπιση. Συνυπάρχει απονεύρωση στους μύες που νευρώνει ο 3ος κλάδος του τριδύμου στον αριστερό υποκροτάφιο βόθρο…».

        -. Στις 1-6-20.. στο Γ.Ν.Χ. έγινε εγχείρηση (ΔΕ) τραχηλικού λεμφαδενικού καθαρισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΄ΟΓΚΟΥΣ΄  ΤΩΝ  ΣΙΕΛΟΓΩΝ  ΑΔΕΝΩΝ & ΤΙΣ ΚΡΑΝΙΑΚΕΣ  ΣΥΖΥΓΙΕΣ
     
Ο όρος «καρκνος» καθιερώθηκε από την εποχή του Γαληνού (130-200 μ.Χ.), ο οποίος παρομοίασε την κεντρική μάζα ενός όγκου http://2.bp.blogspot.com/_RcBgPct1uL0/S-EIHs9kwSI/AAAAAAAAAJ8/8vhfPxzDc54/s1600/sielogonoi+2.pngπρος το σώμα του ζώου καρκίνου και τις πέριξ του όγκου διογκωθείσες φλέβες προς τα πόδια του ζώου αυτού. Ο όρος καρκνος (crab/cancer) χρησιμοποιείται σήμερα ως γενικόλογος προσδιορισμός ενός κακοήθους νεοπλάσματος. Η επιστήμη, η οποία μελετά τους όγκους, καλείται «Ογκολογα».
     

Όγκοι Ρινός και Παραρρινιών

Η απεικονιστική μελέτη με αξονική και μαγνητική τομογραφία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διερεύνησης του ασθενούς. Και οι δύο εξετάσεις πρέπει να έχουν αυξημένη ευκρίνεια και δυνατότητα αξιοποίησης στον τρισδιάστατο χώρο για την περίπτωση που απαιτηθεί η χρήση συστήματος πλοήγησης (navigator) σε ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, θα μας δώσει πληροφορίες όσον αφορά στο αν η επέκταση του όγκου στα γειτονικά όργανα έχει το χαρακτήρα της απώθησης ή της διήθησης, οπότε και θα βοηθήσει στο σχεδιασμό ενδεχόμενης χειρουργικής επέμβασης.
Οι περισσότεροι όγκοι από αυτούς εντοπίζονται στους μείζονες σιελογόνους αδένες δηλ. στις παρωτίδες, στους υπογνάθιους και στους υπογλώσσιους σιελογόνους αδένες.
(Κατά Snow)
Ανατομική παράσταση σημείων μεταστατικών λεμφαδένων κεφαλής & τραχήλου (εικ. 1).

Οι σιελογόνοι αδένες ιστολογικά αποτελούνται από τις αδενοκυψέλες τους εκφορητικούς πόρους και το στηρικτικό υπόστρωμα.
Η λειτουργία τους ρυθμίζεται από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το μεν συμπαθητικό τροφοδοτεί τους σιελογόνους αδένες με τροφικές και αγγειοσυσταλτικές ίνες, ενώ το παρασυμπαθητικό με εκκριτικές και αγγειοδιασταλτικές ίνες….
 
ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ ΑΠΟΡΙΣΜΑ

Εκ ων ανωτέρω αναφερθέντων στοιχείων, τα οποία ετέθησαν υπ¶ όψιν μου, σε συνδυασμό με την διεθνή βιβλιογραφία, ως και σε συσχετισμό με τα τεθέντα ερωτήματα, τις ειδικές γνώσεις μου, την επιστημονική κρίση και πείρα μου, Αναφορικά με τον κ. Ε.Μ. σε σχέση με τα τεθέντα ερωτήματα προκύπτουν τα κάτωθι:
     
                    ΠΡΙΝ          μετά την εγχείρηση !

  • Η φυσιολογική λειτουργία του προσωπικού νεύρου

διαδραματίζει καίριο ρόλο

  • στη συναισθηματική και
  • την ψυχολογική ισορροπία του ασθενούς.
  • Η δυσλειτουργία του προκαλεί σημαντική αναπηρία,
  • που παραβλάπτει
  • την ομιλία,
  • την όραση,
  • τη σίτιση, αλλά και
  • την κοινωνική συμπεριφορά του ασθενούς.
  • Οι ασθενείς με παράλυση του προσωπικού νεύρου
  • βιώνουν σοβαρή ψυχική πίεση
  • λόγω της εμφάνισης του προσώπου, που μπορεί να οδηγήσει σε

 

¨Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
σημαίνει ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής¨

  • Το λεγόμενο «ιατρικό λάθος», ποσοστόπου σε αρκετές μελέτες πλησιάζει το 50% !
  • Θεωρείται πωςμια επιπλοκή μπορεί να αποφευχθεί
  • όταν αυτή αποτελεί συνέπεια,
  • είτε μη άρτιας εγχειρητικής τεχνικής,
  • είτεελλιπούς ή λανθασμένης παραϊατρικής φροντίδας.

 

  • Όπως ΜΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ & ο ίδιος ο ασθενής - παθών και επιβεβαιώνει η οικογένειά του, ότι: «η παραμόρφωση του προσώπου του ΕΓΙΝΕ στις αρχές Ιανουαρίου 20.. ΠΡΙΝ τις ακτινοβολίες, … !!!
  • Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας του κ. Ε.Μ., προήλθαν από την nonlegeartis αντιμετώπιση και στη συνέχεια µεσφαλμένη¶ ως και ΄άστοχη – ανεπιτυχής(!!!)΄ επέμβαση (31-10-20..) …επί 29ημερών καθώς και η ευθύνη του αναπλ.καθηγ. κ. Π. & τωνσυνεργατών-βοηθών του(Δ. και Μ.) για παρακολούθηση µμετεγχειρητικά¶ ώστε
  • [να μην υπάρξει διαταραχή στην κίνηση των μυών του προσώπου που οφείλεται σε ανατομική αλλοίωση του νευρικού συστήματος]

 

  • ειδικά για την παρωτιδεκτομή επιπλοκές των επεμβάσεων που είναι η… (μειώνεται δε λόγω της χρήσης του συστήματος παρακολούθησης του νεύρου…
  • οιοποίοι… ΔΕΝ εφάρμοσαν!) & …
  • εκ του sinequanonΟΦΕΙΛΕ/λαν εκ του Επαγγέλματός του/τους να καταβάλλει/λουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή!!!.

ΣΥΝΕΠΩΣ:

  • οι ενεργούντες την εγχείρηση ιατροί του ΔΕΝ ενήργησε/σαν de lege artis !!!

Επιβεβαιώνεται, ως ανωτέρω Αποδείχθηκε & Τεκμηριώθηκε, ότι:

  • Η νοσηλεία και η επελθούσα επιπλοκή ΑΛΛΑ και πρώιμη βλάβη του …που θεωρούνται ως ιατρογενείς κακώσεις γενόμενες “διεγχειρητικής… και αποτελεί επίσης σημαντική αιτία βλάβης του νεύρου,
  • ΕΧΑΣΕ/σαν ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ”¶

 

Είναι προφανέςότι,

  • θα είχε αποτραπεί ΄η χαλάρωση της συνοχής, παύση, φανερή ελάττωση της κινητικής λειτουργίας των μυών που οφείλονται σε … που αντιστοιχεί στο πάσχων νεύρο ΔΙΟΤΙ
  • ΕΤΣΙ θα γλύτωνε την παράλυση του νεύρου ή τουλάχιστον θα ήταν …
  • ως ιατρικό περιστατικό διερευνήθηκε και αντιμετωπίσθηκαν πλημμελώς και ατελώς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείςπου εκλήθησαν να το χειριστούν.
  • Συνεπώς, με βάση τα επιστημονικά ιατροδικαστικά κριτήρια και τη μέχρι σήμερα μακρόχρονη Ιατροδικαστική εμπειρία μου, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ- ΦΑΙΝΕΤΑΙ & ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ πως:.. είναι μόνιμος βαρεία αναπηρία-ανικανότητα από απόρροια πλημμελών ενεργειών (non lege artis) σε ποσοστό επί τοις εκατό άνω του 80-100% εφ¶ όρου ζωής και η οποία στο μέλλον θα επιδεινωθεί ΜΕ αναμενόμενο ΠΛΕΟΝ το µμοιραίο¶.-

Η παρούσα εκδίδεται για δικαστική χρήση.
Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής – Κοινωνιολόγος
Ιατρός Δημόσιας Υγείας
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)