Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
κιν.: +30 6970 157277
email: info@iatrodikastis.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • malpractice CYPRUS > Γνωμοδοτήσεις > 6. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Οστεονέκρωση Ισχίου & ΦΑΡΜΑΚΑ

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

   Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος- Ιατρός Δημόσιας Υγείας, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος για την ¨κατάσταση υγείας¨ του ενάγοντος Εμ.  Α. του Σ., ετών 4., εργάτης, κάτοικος Λευκωσίας-Κύπρος, την 5η-1-200. συνεπεία του ………..,  γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα του:
-. …..

Η Οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής εκδηλώνεται κυρίως σε νεαρά άτομα, ακόμη και στην εφηβική ηλικία. H Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard ανακοίνωσε 50 περιστατικά με μέσο όρο ηλικίας 14,8 χρόνια.
Αιτίες οστεονέκρωσης μπορεί να είναι τραύμα, σηπτική αρθρίτιδα, διάφορες αιμοσφαιρινοπάθειες, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και χρήση κορτιζόνης (ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα). Σε ένα ποσοστό 10% δεν μπορεί να εντοπισθεί αιτία και η οστεονέκρωση χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.
Ενώ η καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου σε ηλικιωμένο άτομο θεωρείται αναμενόμενη εξέλιξη φθοράς και η λύση του προβλήματος με την αρθροπλαστική του ισχίου έχει θαυμάσια αποτελέσματα, ανάλογη βλάβη του ισχίου σε νεαρό άτομο έχει καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής του.
Η θεραπεία της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής σε νεαρά άτομα εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ορθοπεδικής. Επίσης, οι στατιστικές δείχνουν ότι η ολική αρθροπλαστική σε νεαρά άτομα έχει υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών και φτωχή πρόγνωση.
http://www.klinikiagiosloukas.gr/photos/osteop4_1_min.jpghttp://www.klinikiagiosloukas.gr/photos/osteop3_1_min.jpghttp://www.klinikiagiosloukas.gr/photos/osteop2_1_min.jpg
Τι είναι η οστεονέκρωση; Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οστό είναι ένας ζωντανός ιστός με τα ζωντανά κύτταρα και παροχή αίματος. Οστεονέκρωση σημαίνει θάνατο του οστού που μπορεί να προκύψει από την απώλεια της παροχής αίματος ή με άλλο τρόπο.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της ΟΝ, μετα-τραυματική και μη τραυματική. Παραδείγματα μετα-τραυματικού ON, μια κοινή αιτία της ΟΝ, περιλαμβάνουν εκτοπισμένων κατάγματα ή εξαρθρώσεις.
Ήσσονος σημασίας τραύματα, δεν πιστεύεται ότι προκαλούν ON. Ακόμη και σημαντική ζημία δεν συχνά οδηγούν σε ON. Ορισμένα είδη καταγμάτων, τα σκάφη όπου το αίμα της σε ένα τμήμα του οστού έχουν φυσική βλάβη, μπορεί να οδηγήσει σε ON.
Μη μετατραυματική ON εμφανίζεται όταν τους δεν είναι ιστορικό τραύματος.
Μία από τις πιο κοινές αιτίες της οστεονέκρωσης του ισχίου και των άλλων αρθρώσεων είναι το εκτοπισμένο κάταγμα ή εξάρθρωση. 
Η οστεονέκρωση της γνάθου προκαλείται από ανεπαρκή ροή του αίματος στη σιαγόνα, η οποία θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια ορισμένων δισφοσφωνικών φαρμάκων. Το διφωσφονικό φάρμακο, Fosamax, έχει συσχετισθεί με τον αυξημένο κίνδυνο οστεονέκρωσης της γνάθου και ο κατασκευαστής έχει παραλείψει επαρκώς να προειδοποιήσει σχετικά με τα προβλήματα.-

Η παρούσα εκδίδεται για δικαστική χρήση.

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής – Κοινωνιολόγος
Ιατρός Δημόσιας Υγείας
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών