Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
κιν.: +30 6970 157277
email: info@iatrodikastis.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 49. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Ιατρική Αμέλεια Νοσοκ.'ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ'

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ   ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής – Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος, την Φεβρουαρίου 200., του κ. Ε.-Α. Κ. του Ι., κατοίκου Π.Φ., οδός Ε. αρ. 3.Α, γνωμοδοτώ ακολούθως, στα παρακάτω ερωτήματά του:

  1. Ποία η ιατροδικαστική αξιολόγηση της νοσηλείας της (συζύγου μου) Ε. Κ. στο Νοσοκομείο MEDITERRANEO HOSPITAL Γλυφάδας από 16-3-200. έως 18-3-200., σύμφωνα με τα ιατρικά στοιχεία του φακέλλου νοσηλείας της, όπως αυτά παρεδόθησαν από το Νοσοκομείο MEDITERRANEO HOSPITAL Γλυφάδας την 24η-2-200.;
  1. Ποία η σχέση των ιατρικών στοιχείων με τον επελθόντα θάνατο αυτής;

 

  1. Ποία η ιατροδικαστική αξιολόγηση της  ιατροδικαστικής έκθεσης του κ. Η. Μ., ¨Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών¨ της 19ης Μαρτίου 200.;
  2. Τι άλλο προκύπτει από την Επιστήμη και Τέχνη σας;

Εγγραφα τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου σε φωτοτυπίες ή πρωτότυπα:

α) Αίτησή μου Προς το Νοσοκομείο MEDITERRANEO HOSPITAL Γλυφάδας την 18η-2-200., προκειμένου να μου χορηγήσουν αντίγραφα του φακέλλου νοσηλείας της Ε. Κ., που απεβίωσε την 18η  Μαρτίου 200.,
β)Αντίγραφα φακέλλου νοσηλείας του Νοσοκομείου MEDITERRANEO HOSPITAL Γλυφάδας την 24η-2-200., κατά την νοσηλεία της το έτος 2008 όπως προέκυψαν από την παράδοση και παραλαβή αυτών,
γ)  Ιατροδικαστική έκθεση Νεκροψίας- Νεκροτομής του Ιατροδικαστού κ. Η. Μ. της  19ης Μαρτίου 200.

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Ε. Κ., 74ετών, είχε κάνει Χολοκυστεκτομή και έπασχε από χρονία Γαστρίτιδα και Υπέρταση.

Εκ των αντιγράφων φακέλλου νοσηλείας του Νοσοκομείου MEDITERRANEO HOSPITAL Γλυφάδας προκύπτουν τα κάτωθι:
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ την 16η-3-200.:

  • Εμετοι ΕπιγαστραλγίαΟσφυαλγία.

-  Η Α/Τ Θώρακος της ιατρού-Ακτινοδιαγνώστριας κας M.X.Ι., αναφέρει :
«Ικανή ανύψωση του αριστερού ημιδιαφράγματος καθώς και διάταση του στομάχου, παρουσία ατελεκτασιών εκ πιέσεως στο σύστοιχο κάτω πνευμονικό πεδίο, βαθμός διεύρυνσης του μεσοθωρακίου...».
-    Η CT (Αξονική) Μ.Ε.Θ. Ανω & Κάτω Κοιλίαςτης ιατρού-Ακτινολόγου κας M.X.Ι.,αναφέρει:
Κλινικές Πληροφορίες: Επιγαστραλγία-έμετοι. Κώμα.
Τεχνική: Η εξέταση έγινε χωρίς την λήψη peros σκιαγραφικού λόγω αδυναμίας της εξεταζομένης !!!
«…εικόνα εκφύλισης του παγκρέατος, ελέγχεται η παρουσία στοιχείων ρυπαρότητας στην περιοχή της ουράς του παγκρέατος καθώς και μικρή συλλογή υγρού παρασπληνικά (φλεγμονή;), παρατηρείται επίσης ικανή διάταση του στομάχου με ανύψωση του αριστερού ημιδιαφράγματος, μικρή ….».  
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ:
ΗΚΓ (Ηλεκτροκαρδιογράφημα),

  • Ρυθμός S.R, σφίξεις= 70min, διαταραχές αγωγής= ΟΧΙ, διαταραχές ρυθμού= ΟΧΙ, υψηλά ST V1-V2, υψηλοκόρυφα T V2-V3.

ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ

  • Τόνοι= S1-S2, φυσήματα= συστολικό κορυφής 2/6, Α.Π.= 190/90 mmHg, σφαγίτιδες= κ.φ., ….., Δείχνει ευαισθησία στην ψηλάφηση του επιγαστρίου.

18-3-200.  ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΣ:
Νέα άρρωστη στην Μονάδα η: 7:30 ήρθε μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στον όροφο διασωληνωμένη, τέθηκε στον αναπνευστήρα με 100% 02 αέρια αίματος με μεγάλη οξέωση. ...Πήρε Bicarbonate. Η άρρωστη είχε συνέχεια χαμηλή Α.Π. και η: 12.00 έριξε σφίξεις, έγινε Atropine και τελικά απεβίωσε η: 12:18.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ (Πληροφορίες) 18-3-200. ώρα 12.18
ΚΛΙΝΙΚΗ  ¨MEDITERRANEO¨
ΙΑΤΡΟΣ  Π. Σ.
ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
Ασθενής που προσήλθε λόγω ¨επιγαστραλγίας¨, ΗΚΓ & ένζυμα= κ.φ., CT κοιλίας- Περιπαγκρεατική φλεγμονή – χωρίς σημεία ρήξεως ανευρύσματος και βάσης θώρακος= μικρή πλευρική συλλογή δεξιά, Αιματοκρίτης= σταθερός (3λήψεις). Πιθανή εκδήλωση αρρυθμίας; και ανακοπή;
Στέλνεται για ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ - Δήλωση θανάτου προς τον κ. Προιστάμενο της ΕισΠρωτΑθηνών ή Α.Τ. ενταύθα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΕΣ
 ΜΕ  ΤΟ  ΕΛΚΟΣ  &  ΤΗ  ΔΙΑΤΡΗΣΗ  ΤΟΥ  ΣΤΟΜΑΧΟΥ
Το πεπτικό έλκος είναι μία χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου που χαρακτηρίζεται από την δημιουργία Τα κύρια όργανα του πεπτικού συστήματοςμιας πληγής (έλκους) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου.
 Τα κύρια όργανα του πεπτικού μας συστήματος είναι:
1. Ο γαστρεντερικός σωλήνας, 2. Τα μεγάλα αδενικά όργανα που συνδέονται με το γαστρε-ντερικό σωλήνα και που είναι:
α. οι σιελογόνοι αδένες που παράγουν το σάλιο
β. το συκώτι (ήπαρ) που παράγει την χολή
γ. το πάγκρεας που παράγει το παγκρεατικό υγρό
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΤΩΝ  ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΡΓΗΘΕΙΣΑ  ΝΕΚΡΟΨΙΑ - ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ
Από τη μελέτη της Ιατροδικαστικής έκθεσης του ιατροδικαστή Η. Μ., η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Γνωμοδότησης, επι των υποβληθέντων ερωτημάτων, επισημαίνω και παραθέτω παρακάτω τα σχετικά:

Ειδικότερα ο ιατροδικαστής, αναφέρει:

  1. διεπίστωσε τους Πνεύμονες οιδηματώδεις.
  2. το Μυοκάρδιο ισχαιμικό.
  3. στις διατομές παρατηρείται εικόνα περιτονίτιδας με ψευδομεμβράνες και θολερό υγρό στο περιτόναιο.
  4. στις διατομές διατρηθέν έλκος στομάχου.

- ΔΕΝ ευρέθησαν σημεία απινιδωτή!!! [ύστερα από την ¨καρδιακή ανακοπή¨ που υπέστη εντός κλινικής (Σημείωση υπογράφοντος Ιατροδικαστή)].

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομίας, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι,οσον αφορά την νοσηλεία της Ε. Κ. στο Νοσοκομείο MEDITERRANEO HOSPITAL, αποδεικνύεται ότι:

¨Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
σημαίνει ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής¨

Είναι προτιμότερο να γίνει μια επέμβαση σε ασθενή με αμφίβολη διάγνωση, παρά να πεθάνει ένας άνθρωπος μέχρι να σιγουρευτούμε για τη διάγνωση.

  • Υπήρξε πληθώρα εσφαλμένων & ελλειπών ιατρικών πράξεων, όπως περιγράφονται στο ανωτέρω σκεπτικό, μερικές εκ των οποίων επαναπαραθέτω:

 

Ως Κύριο σύμπτωμα του τυπικού έλκους είναι ο πόνος ο οποίος συνήθως εντοπίζεται στο άνω μέρος της κοιλίας (στο επιγάστριο).

Συνεπώς, με βάση τα επιστημονικά ιατροδικαστικά κριτήρια και τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου, ως Ιατροδικαστού, αποφαίνομαι πως:
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :
Η ενδοκοιλιακή φλεγμονή προκαλεί συνήθως σημαντική λευκοκυττάρωση ( > 12000 /μL).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :

Ο έλεγχος του σακχάρου, ουρίας, κρεατινίνης και ηλεκτρολυτών,  μπορούν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας, αφυδάτωσης, …
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :
Μεγάλη αύξηση της αμυλάσης του αίματος ( > 600 μονάδες) συμβαίνει στην οξεία παγκρεατίτιδα, ενώ μέτρια αύξησή της παρατηρείταισε απόφραξη ή ισχαιμία του εντέρου, διάτρηση πεπτικού έλκους, περιτονίτιδα αλλά και σε …
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :
Άνωση του ημιδιαφράγματος ήπλευριτική συλλογή, θα πρέπει να θέτει την υποψία ύπαρξης αποστήματος ή φλεγμονής υποδιαφραγματικά.

Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση της Ε. Κ. αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει οριστική διάγνωση της ¨ΑΙΤΙΑΣ¨ την 1η-2η ημέρα νοσηλείας της «ΕΜΕΤΟΙ ΕΠΙΓΑΣΤΡΑΛΓΙΑ».

Συνεπώς, η διαγνωστική αξιοπιστία τους που αναφέρουν οι εργαστηριακές εξετάσεις, την 1η & 2η ημέρα νοσηλείας της στις 16 & 17-3-200., στην Παθολογική κλινική του MEDITERRANEO HOSPITAL, στην περίπτωσή της, είναι παντελώς ανύπαρκτη, καθόσον, σύμφωνα με την ιατρική εμπειρία, έχρηζε εξονυχιστικής διερεύνησης SINE QUA NON, αν και γνώριζαν το ιστορικό της Ελκοπαθείας, της Γαστρίτιδας και της χολοκυστεκτομής!.

     Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της κας Ε. Κ., προήλθαν από την non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια θεραπεία στην Παθολογική κλινική του MEDITERRANEO HOSPITAL.

Ολα τα παραπάνω δεν συνάδουν
με την ορθή ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού.
Το περιστατικό δεν αντιμετωπίσθηκε ενδελεχώς.

Σημείωση  Γράφοντος  Ιατροδικαστή:
 Από την αναγραφή «Πιθανή εκδήλωση αρρυθμίας; και ανακοπή;» προκύπτει σαφώς η απόδειξη ότι από τις ήδη διενεργηθείσες εξετάσεις[που δεν έγιναν] δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά οριστική διάγνωση!!! και η οποία κατέρρευσε φυσικά από το πόρισμα της Ιατροδικαστικής έκθεσης.
       Ο αγώνας της επιστήμης και της σύγχρονης κοινωνίας σήμερον είναι, να παρατείνουμε τη ζωή και την ποιότητα της ζωής. Οι γνώσεις μας και οι τεχνικές μας επιτρέπουν πλέον να ελαττώσουμε σημαντικά τα ιατρικά λάθη μας και να ενεργούμε lege artis.

Η νοσηλεία και ο επελθών θάνατος της Ε. K., ως ιατρικό περιστατικό, διερευνήθηκε και αντιμετωπίσθηκαν πλημμελώς και ατελώς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείςπου εκλήθησαν να το χειριστούν.-

Η παρούσα χορηγείται για Δικαστική χρήση.
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
           
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)